
Ispanağın faydalarını çocukluktan bu yana defalarca duymuşuzdur. Yüksek besin değerleriyle herkesin mutfağında bulunan kışın sevilen sebzesi, son birkaç yıldır güzelavrat otu yapraklarının sık sık ıspanak ile karıştırılmaya başlandı. Ispanak yediğini zanneden bi,r çok aile, ıspanağın içine karışan güzelavratotu yüzünden zehirlenmeye başladı. İlk olarak "ıspanak yedi, zehirlendi" denilse de suç ıspanağın arasına sinsice karışan güzelavratotunun..
Uzmanlar, güzelavrat otunun çok kuvvetli bir zehir olduğunu belirterek, “İlaç sanayiinde çok küçük dozları gözbebeklerini büyütmek, kalbin çalışmasını hızlandırmak, bazı hastalıkların tedavisinde ve ağrı kesicilerin içerisinde kullanılır. Uzmanların elinde kontrollü şekilde kullanıldığında faydalı olan bu bitki doktor kontrolü dışında kullanımında sindirim, sinir ve solunum sistemi rahatsızlıklarına yol açar ve ne yazık ki ölüme kadar sebep olabilecek ciddi sağlık problemlerine neden olur” ifadelerini kullandı.
Başlıca bulguları
Zehirlenme belirtilerinin gıda zehirlenmelerine oranla 2 saat daha erken olduğunu dile getiren doktorlar, sinir sistemine etki eden bu zehirli etken madde ile beraber en önemli belirtinin halüsinasyon görme olduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra göz bebeklerinde büyüme, anlamsız cümleler kurma, bilinç bulanıklığı, halüsinasyonlar görme, ter bezlerinin çalışmamasına bağlı ciltte kuruluk, baş ağrısı, baş dönmesi, idrar yapamama, tansiyon ve nabızda yükselme gözlemlendiğinin de altını çizdi.
“Kökü olmayan ıspanağı almayın”
Ispanak ve güzelavrat otunu ayırt etmedeki en önemli farkın kökleri ve yaprak şekilleri olduğunu söyleyen uzmanlar "Güzelavrat otunun yaprakları kısa saplı, oval şekilli ve yumuşaktır. Yapraklarının eni yaklaşık 10 cm, boyu ise yaklaşık 30 cm'ye kadar uzamaktadır ve tepesi sivridir. Ispanak, güzelavrat otuna göre daha etli ve parlak, bombeli bir yapıya sahip. Pazardan alınan ıspanakların pembemsi kökleriyle birlikte alınması önemli bir püf nokta. Çünkü ıspanak köklü bir yapıya sahipken, güzelavrat otu ise tek yapraklı olur” dedi.Ispanağın yeterince yıkanmamasının büyük risk oluşturduğunu söyleyen doktorlar da, “Diğer sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da tarım ilacı kalıntısı, su veya topraktan bulaşabilecek bakteriler, etraftan gelebilecek kirleticiler, böcek yumurtaları gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bunun için ıspanak akan su altında iyice temizlendiğinden emin olana kadar yıkanmalı. Yine elimizdeki bakteriler ıspanağa geçebileceği için, ıspanağa dokunmadan önce ellerimizi de iyi bir şekilde yıkamalıyız” dedi.
@hastaneden

Sosyal Bağlantılar